Verseny diéta diéta Diéta Diéta nőknek.

Modell étrend

Ketogén diéta és a vegán étrend: szénhidrát-inzulin modell bukása A ketogén diéta és a zsírszegény növényi étrend hatásainak összehasonlítása ad libitum energiabevitel szempontjából. Az elhízás növekvő gyakoriságának egyik oka, hogy egyre széleskörűbben elérhetőek olyan feldolgozott élelmiszerek, melyek minősége és összetétele idővel változott, így túlzott energiabevitelt okoznak.

Kétféle megközelítés van versenyben az elhízás és annak megfelelő kezelésének módjáról az anyagcsere szempontjából.

Táplálkozás és diéta a fogyásért fitness bikinik.

A szénhidrát-inzulin modell szerint a magas glikémiás indexű élelmiszerek bevitele a posztprandiális inzulinszint megemelésével elősegíti a szöveti zsírlerakódást, így növelve az éhségérzetet és az energiabevitelt. A másik szemlélet szerint a zsírban gazdag ételek passzív túlfogyasztáshoz modell étrend, mert magas energiasűrűségűek, de nem adnak jóllakottság-érzetet.

Régóta fennálló vita tárgya, hogy a fogyni vágyók számára a szénhidrátcsökkentett, vagy az alacsony zsírtartalmú étrend követése célravezetőbb. Az előbbi kategóriába tartozó modell étrend diéták általában keményítőmentes zöldségfélékre és állati eredetű élelmiszerekre épülnek, kerülve a magas keményítő- és cukortartalmú ételeket, alapanyagokat. Ezzel ellentétben az alacsony zsírtartalmú étrendet promotálók gyakran a teljes értékű növényi étrendet ajánlják, melynek alapja minden zöldségféle és teljes kiőrlésű gabona, modell étrend a hozzáadott zsiradékot, olajat.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották szét 2 hét ketogén és 2 hét vegán étrendre Egy ben ebben a témában végzett randomizált klinikai vizsgálat eredményeit foglalja össze a januárjában, a Nature Medicine folyóiratban megjelent publikáció. Mindkét diéta minimális mennyiségű erősen feldolgozott élelmiszert tartalmazott, és a keményítőmentes zöldségfélék aránya megegyezett.

  • Vizi Erzsébet
  • fitnesz modell étrend – Peak girl
  • 13 Sports ideas | étrend, fogyás, egészség és fitnesz
  • 1800 kalória étrend
  • A modellek milyen étrendet követnek?

A napi élelmiszeradag nem volt korlátozva, a résztvevők étvágyukhoz mérten vettek magukhoz az adott periódushoz tartozó ételeket. A modell étrend diéta összességében nagyobb glikémiás terheléshez, modell étrend étkezés utáni glükóz- és inzulinszinthez vezetett, az energiabevitel pedig spontán kalóriával kevesebb volt, modell étrend ketogén étrendéhez hasonlítva. Ezáltal a részvevők testtömeget és testzsírt vesztettek, míg az éhségérzetük, teltségérzetük étkezés után nem változott.

Ez az eredmény azt mutatja, hogy bár a ketogén diéták csökkentik a glükóz- és inzulinszintet, a zsírszegény étrend előnye, hogy szabályozza az étvágyat. A szénhidrátcsökkentett diéta második hetében jelentős csökkenést figyeltek meg a kalóriabevitelben, amely változás egybeesett a vér béta-hidroxibutirát-szintjének emelkedésével, de modell étrend ekkor is több kalóriát fogyasztott naponta ez a csoport a növényi étrenden lévő csoporthoz képest.

Nem ismert, hogy két különböző diétára való tartós átállás milyen hatással van az energiabeviteli különbségre, de egy korábbi felmérésből az derült ki, hogy a ketogén diétára való átállás után héttel a résztvevők nagymértékben csökkent teltségérzetről adtak tudomást.

A sztárok étrendje a Victoria's Secret modelljeinek étrendje.

Ez egybecseng a megfigyelt, már rövidtávon jelentkező megnövekedett energiabevitellel. A ketogén diétához való metabolikus alkalmazkodás sokrétű, több szervrendszer bevonásával, eltérő időtartamú folyamatok során zajlik. A két hétig tartó átállás elég időt adott sok metabolikus változás lezajlásához. Megfigyelték, hogy a második hét végére csökkent a glükóztolerancia, valamint a napi respiratorikus hányadosból 0.

Kitálalt az ex-Victoria's Secret modell: Ilyen brutális diétát csinált a bomba alakért

Valamint néhány nappal az átállást követően a vérplazma béta-hidroxibutarát szintje alapján megállapították a ketózis beálltát, a ketontest mennyisége a vérben stagnált a vizsgálat második hetében. Egy korábbi kísérletben az éhgyomri ketonszintet hosszabb távon megfigyelve arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg hosszabb kitettség során sem nő a ketontestek mennyisége a kezdeti, pár napos modell étrend követően.

modell étrend hatékony fogyókúra nők számára

Zsírmentes testtömeg és a testzsír változása az adott étrendeken A meglehetősen jelentős energiabeviteli különbségek ellenére, a két hét alatt modell étrend arányban vesztettek testsúlyt a két diéta alatt a résztvevők.

A ketogén diéta első hete alatt tapasztalt gyorsabb súlyvesztés elsősorban a test eltérő víz- és gasztrointesztinális tartalmának volt köszönhető. Míg a zsírmentes testtömeg angolul: fat-free mass lényegében nem változott a növényi étrenden töltött két hét alatt, a ketogén diéta során csökkent az aránya.

modell étrend zöld kávé étvágycsökkentő

Ezáltal a szervezet negatív nitrogén egyensúlyba került, amit kompenzálandó testfehérjék egy kis részének lebontása történt, tehát annak ellenére hogy az eredetileg bevitt táplálékban több protein volt, végső soron csökkent a fehérjék aránya szervezetben. Csak az alacsony zsírtartalmú diéta során vesztettek a résztvevők szignifikáns mennyiségű testzsírt.

modell étrend otthoni gyors fogyókúra

Ez nagyjából napi 35 grammal több zsírvesztést jelent a ketogén diétához képest, és egyértelműen összefügg a körülbelül kalóriás energiamérlegbeli különbséggel a két étrend között. Mind az éhgyomri, mind a posztprandiális emelkedett trigliceridek nagyobb kardiovaszkuláris rizikót jelentenek. A szénhidrátszegény étrend éhgyomri értéket csökkentette a kiinduláshoz képest, míg a zsírszegény diéta növelte.

Az étrend és életmód szerepe a napi anyagcserében

Megjegyzendő, hogy a magas zsírtartalma miatt a táplálkozás utáni adatot modell étrend a ketogén étel bevitele jelentősen növelte. Ezzel ellentétben a zsírszegény menü magasabb étkezés utáni glukóz- és inzulinszinthez vezetett és a laktátkoncentráció is érdekes módon emelkedett, valószínűleg a nagymértékű glükózfelvétel és az ezt követő aktív glikolízis miatt.

Mi okozta a csökkent ad libitum energiabevitelt a zsírszegény növényi étrend esetén a ketogén diétához képest? Korábban az volt a vélekedés, hogy a magas proteinbevitel növeli a jóllakottságérzetet és csökkenti az energiabevitelt.

Modell étrend szemben ez a randomizált, ellenőrzött klinikai körülmények között végzett vizsgálat éppen ellenkező olcsó fogyókúra adott. A magasabb élelmi rostbevitel valamint az elfogyasztott ételek jelentősen alacsonyabb energiasűrűsége a zsírszegény növényi étrend esetén összeségében kevesebb energia beviteléhez vezettek, bár ez a két faktor önmagában nem nyújt elég magyarázatot.

Az elhízás passzív túlfogyasztás modellje szerint a nagy energiasűrűségű étrend energiafelesleg beviteléhez, és ezáltal hízáshoz vezet. A szénhidrát-inzulin modell szerint a magas glikémiás indexű táplálékok fogyasztása a posztprandiális inzulinszint növelése által okoz zsírfelhalmozódást, és így vezet elhízáshoz. A kísérlet során a zsírszegény, növényi étrend számos magas glikémiás indexű ételt tartalmazott, melyek a ketogénnel ellentétben meglehetősen növelték a táplálkozás utáni plazmainzulin és plazmaglükóz szinteket.

Mégis, a zsírszegény diéta alacsonyabb energiabevitelhez vezetett, ami cáfolja modell étrend modell által jósoltakat.

Táplálkozási modellek Piramis, szivárvány, görög oszlop Az utóbbi években a táplálkozás az egészséges életmód egyik legfontosabb tényezőjévé vált. Számos javaslat született az egészséges étkezés megvalósítására, amelyek zömmel az amerikai kontinensen fogalmazódtak meg és indultak hódító útjukra. Elsőként - ban - a táplálkozási piramist ismertük meg.

A ketogén diéta nagy energiasűrűsége viszont nem okozott testzsír növekedést, ez megkérdőjelezi a passzív túlfogyasztás modell érvényességét. Következésképp levonhatjuk, hogy az energiabevitel szabályozása sokkal komplexebb annál, minthogy le lessen írni legjobb arc karcsúsító termék egyszerű sémákkal.

Cikkreferátumot írta: Szeidl Sára.