Epegörcs után diéta, Epegörcsöt enyhítő ételek

Epekímélő étrend

Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem? Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe.

epekímélő étrend

Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben. Az epe által okozott panaszok megfelelő diétával, rendszeres táplálkozással enyhíthetőek. A táplálék zsiradéktartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését — kis mértékben a fehérjék is hatással vannak a folyamatra.

  • Epekőre epediéta: milyen ételeket ehetünk, mik a tiltólistásak?
  • Táplálkozási tanácsadás - étrend tervezés - diétás program kialakítása - étrend-kiegészítők használata Dietetikus A dietetikus felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakember, aki a tudományos bizonyítékokon alapuló táplálkozástudománnyal foglalkozik.

Ez akkor jár fájdalommal, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak vagy epekövesség esetén. Az epe alkotórészei: víz, koleszterin, epesavas sók, ásványi sók, lecitin és epefesték. Ha az epehólyagban az epe alkotórészei kicsapódnak, kialakul az epekő, ez általában koleszterinkő. Ennek a folyamatnak kedvez az étkezések kihagyása.

epekímélő étrend

Ha az étkezések között hosszú idő telik el, az epe nem ürül folyamatosan, így nagyobb eséllyel sűrűsödik be és ezáltal a kicsapódás bekövetkezhet. A táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja az epe alkotórészeinek arányát. Az epekő betegség nőkben és 30 év felett gyakrabban fordul elő.

Kialakulását elősegítheti az elhízásdiabéteszmagas vérnyomásköszvény.

epekímélő étrend

Hirdetés Epekőképződést egészséges fogyókúra étrend életmódbeli és táplálkozási jellemzők Túltáplálkozás, szükségesnél több energiabevitel. A túlzott cukorfogyasztás egyrészt az elhízás révén, másrészt közvetve fokozza a koleszterinelválasztást.

10+1 recept és jó tanácsok epéseknek

A stressz. Epekímélő étrend csökkenti az epekőképződés esélyét Rostdús táplálkozás, mind a vízben oldódó, mind a vízben nem oldódó rostok jótékony hatásúak. A rendszeres alkoholfogyasztás kerülése, a nem rendszeres alkoholfogyasztás mérséklése. Rendszeres étkezés. Megfelelő folyadékfogyasztás.

  1. Lusta epe diéta: Vízdiéta a lustáknak, hogy kis adagokban fogyasszanak.
  2. Fogyókúrás étrend 40 felett
  3. Diéta fogyás kalória
  4. One moment, please
  5. Hasznos tanácsok epebetegeknek | airportspecialist.hu
  6. A behir által megkérdezett dietetikus szerint a nem megfelelő étrend a vese- és az epebántalmakat is fokozhatja.
  7. Receptek epebetegeknek
  8. Epediéta: epekő esetén milyen ételeket ehetünk, és mik a tiltólistásak? - Epekímélő étrendek

Túl zsíros, olajos, fűszeres, füstölt ételek kerülése. Hazánkban a táplálkozási szokások kedveznek a kőképződésnek. Ezért nagyon fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott, fogyókúra 50 gazdag táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás. Az epekövesség tünetei az enyhétől igen fájdalmasig terjednek epekímélő étrend jobb bordaív alatti epekímélő étrend fájdalom, hányinger, emésztési panaszok.

Ha a kő felsérti a hólyagfalat, elindul az epeútban, vagy teljesen kitölti a hólyagot — a fájdalom görcsössé válik, lapockába legegyszerűbb fogyókúra, hányás, verejtékezés jellemző. Az epekímélő diéta célja és lényege, hogy a zsírbevitelt csökkentsük. A napi zsírbevitel nem haladhatja meg az 50g-ot.

Ezt megfelelő nyersanyag-válogatással és konyhatechnológiával tudjuk kivitelezni.

Epebetegek diétája

Az összes energia bevitelre elhízás esetén fokozottan ügyelni kell. Nem ajánlott a túlzott fehérje bevitel sem, mert mint, ahogy fent említettem, kismértékben ezek is serkentik az epehólyag működését. Fontos a rendszeres epekímélő étrend, hogy az epekímélő étrend ürülése folyamatos legyen.

Nyersanyag válogatás nyugalmi időszakban Gabonaféléink közül szinte minden belefér, epe kímélő diéta esetén nyugodtan válogathatunk a rostosabbak epekímélő étrend. Felhasználható a sima búzaliszt, búzadara, rizs, kukoricaliszt és a rostosabbak is, mint például a grahamliszt, zabkorpa, zabpehely, búzakorpa stb. Ugyanez vonatkozik a kenyérfélékre, péksüteményekre.

Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak myhit. Milyen étrendet kövessünk? Epebetegek diétája Ami csökkenti az epekőképződés esélyét Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem? Keress receptre vagy hozzávalóra Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

Bátran válogathatunk a félbarna- barna- rozs- graham kenyerek közül. A magvas termékek azonban általában nem jó hatásúak. Ha megpirítjuk a kenyeret, zsemlét könnyebben tudjuk megemészteni. A friss kelttészta, bukta, túrós batyu, mákkal, dióval töltött tészták és a leveles, illetve linzer tészták nem ajánlottak magas zsírtartalmuk és nehéz emészthetőségük miatt.

Levestészta és kifőtt epekímélő étrend fogyasztható, ezekből választhatjuk a durum változatot. Soktojásos száraztészta koleszterinmegszorítás esetén kedvezőtlen lehet. Húsok közül a szárnyasok bőr epekímélő étrend fogyaszthatók. Sovány sertés- és comb, karaj marhahús, illetve hal beilleszthető az epekímélő étrendbe.

Ezen betegség gyógyításában az egyik legfontosabb szerepet az étrend megváltoztatása játsza. Megelőzhetők és enyhíthetők a panaszok, amennyiben betartjuk a javasolt diétát. Elmúlhatnak a rosszullétek és a kellemetlen epegörcsök. Epegörcs általában a nem megfelelő, zsírosabb ételek elfogyasztása után következik be, ilyenkor összehúzódik az epehólyag. Az epehólyagban keletkezett kő nem halad tovább, míg nem történik egy intenzívebb összehúzódás.

Főzés előtt mindig távolítsuk el a látható zsiradékot a húsrészről — segítsük elő az emésztést vékonyra szeleteléssel, klopfolással. Nyugalmi időszakban kevés csirkemáj fogyasztható, ha nincs koleszterinmegszorítás.

A húsokat mindig zsírszegényen készítsük — kevés olajon pároljuk, süssük teflonon, sütőben, sütőzacskóban, grill sütőben kevés zsiradék hozzáadásával.

Felvágottak esetén válogassunk alacsony zsírtartalmúakat - csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka stb. Ritkán a párizsi, virsli is beépíthető.

Györgytea Epebetegség étrendi kezelése - Györgytea

Epe problémák esetén a téliszalámi félék, száraz szalámik, füstölt és fűszeres felvágottak nem ajánlottak, ahogyan a szalonna, töpörtyű és a disznósajt sem. A zsiradék fajtáját tekintve, mindegy milyen vaj, sertészsír vagy olaj a lényeg, hogy kevés legyen. Pirított zsiradék, és a bő olajban sütött ételek nem ajánlottak. Kenyérre kenéshez használjunk light margarint. A tej epekímélő étrend a tejtermékek igen fontosak a diétában, több gond is lehet velük.

A tejet nem mindenki tudja meginni, ezt egyénileg kell kitapasztalni. A natúr tejtermékek, mint a kefir, joghurt általában nem okoznak panaszt. Néhány bolti gyümölcsjoghurthoz használt aromák, azonban bánthatják az epét, ezekre figyeljünk.

Epebeteg diétája

Túróból a zsírszegényet vagy a félzsírosat válasszuk — édes és sós ételeket, krémeket is készíthetünk belőle. A sajtokat is meg kell válogatnunk, ugyanis általában magas a zsírtartalmuk. Nem ajánlottak az ömlesztett, füstölt, fűszerezett, magas zsírtartalmú sajtok. Jó választás lehet a Köményes sajt, Óvári sajt, Tolnai sovány sajt vagy a light sajtok.

Ezt sem magában együk, csak ételek készítéséhez használjuk.

Dietetikai szaktanácsadás, étrend

A tojássárgája nem javasolt. Zsiradékkal készített tojás rántotta, bundáskenyér stb. Főzve már nagyobb eséllyel el tudjuk fogyasztani, panasz nélkül. Zöldségek esetén általában nem okoz panaszt a burgonya, a sárgarépa, a zsenge zöldborsó, a fiatal zöldbab, a petrezselyemgyökér, a főzőtök, a sütőtök, a patisszon, a cukkíni, a spárgafej, a brokkoli, a mángold, a spenót, epekímélő étrend póréhagyma, a cékla, a paszternák, a fejes saláta, a kínai kel.

A káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller panaszt okozó lehet. Puffasztó hatásukat fedő nélküli főzéssel, forrázással, besózással és a keletkezett lé elöntésével csökkenteni epekímélő étrend.

A főzelékeket habarhatjuk kefirrel vagy joghurttal.

Epebetegek diétája - Dr. Vida Orsolya Epebeteg diétája

A rántást diétásan készíthetjük vagy epekímélő étrend az olaj kihagyásával, vagy a pirítás után keverjük a liszthez a zsiradékot. Sok esetben a nyersanyagok kombinációja okozza a panaszt pl. A szárazhüvelyeseket - bab, borsó, lencse, szójabab - puffasztó hatásuk miatt ki kell hagynunk az étrendből.

A gyümölcsök fogyaszthatósága egyéni tolerancia kérdése.

Színes A nehéz, zsíros, fűszeres ételek megterhelik az epét. Az epekímélő diéta zsírkontrollja nemcsak epebetegeknek hasznos, hanem mindenkinek, aki egészségesebben szeretne táplálkozni. Kevesen tudják, de az epe nem az epehólyagban termelődik, hanem a májban, ahonnan az epevezetéken keresztül jut az epehólyagba. Az epehólyag izomzata szabályozza, hogy mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, mennyire van szükség az emésztéshez.

Ha magában panaszt okoz, akkor hámozzuk, szeleteljük, reszeljük, főzzünk belőle kompótot, pároljuk, törjük, turmixoljuk őket. Az apró magos gyümölcsök — eper, málna, ribizli — általában panaszt okoznak.

A karakteres gyümölcslevek is problémát okozhatnak — ananászlé, eperlé, mandarinlé, paradicsomlé stb. Diófélék, olajos magvak zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak.

epekímélő étrend

A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, de nagyrészt egyéni, hogy ki melyiket tudja tolerálni. Az erős, csípős, aromás epekímélő étrend általában nem jó hatásúak — mustár, torma, csípős paprika, túl sok bors, fahéj, szegfűszeg. De probléma lehet a hagymával, fokhagymával is, ezeket csak ételbe főzve használjuk. A zöldfűszerek, főleg a szárítottak általában jó hatásúak. A kávé sok mindenkinek panaszt okoz, kipróbálásra a koffeinmentes, tejes kávé ajánlott.

Sötétre főzött tea, és a szénsavas ásványvíz sem mindenkinek jó. Tartózkodjunk a hőmérsékletbeli szélsőségektől — túl hideg vagy túl meleg ételt-italt ne fogyasszunk. Az édességekkel vigyázzunk, a csokoládéknak magas a zsírtartalma! Alkohol kifejezetten nem javasolt! Az epekímélő étrend tűrőképesség megfigyeléséhez segítség lehet, ha az ember étkezési naplót vezet. Fel kell jegyezni az ételek nevét, mennyiségét, fogyasztásuk időpontját és az esetlegesen jelentkező panaszokat.

Így bizonyosan csak azt epekímélő étrend ételt zárjuk ki, ami panaszt okoz. Feleslegesen nem kell szigorú diétát tartani.